Förarintyg ungdom

Förarintyget ger grundläggande kunskaper i navigation, sjövett och säkerhet. Vi gör en särskild kurs för ungdomar i åldern 13-17 år.

Kursen består av tre fantastiska heldagar ( där en dags båtpraktik ingår) samt en halvdag då vi repeterar och skriver för Förarintyg. Lär dig grunderna för båtlivet, i ett effektivt och högt tempo går vi igenom navigation, väjningsregler och säkerhet på sjön. En av dagarna går vi ut en heldag med vår kursbåt till en ö i skärgården för att grilla korv, bada och ha trevligt. Dessutom övar vi då också praktisk på våra nyvunna navigationskunskaper. Vi gör dessutom diverse övningar; till exempel MOB (man överbord), tilläggning och kompasstyrning. När du prövar dina kunskaper i verkliga situationer kommer mycket av det du lärt sig att falla på plats. Kursens sista dag har vi repetition och övningsskrivning. Dagen avslutas med en skrivning för NFB:s Förarintyg. Förhoppningsvis går du från skrivningstillfället med stolta steg med ditt nya intyg i handen.

Kursen baseras på NFB:s anvisningar och vi går igenom väjningsregler, sjövägsregler, utmärkning samt flytande och fasta sjömärken. Du lär dig hur man använder kompass och tar ut en kurs; att ta ut kurs och bäring på sjökort, att göra fart-, tid-, distans- och positionsbestämningar, att hitta känt läge samt latitud och longitud. 

Detta är en intensivkurs och du bör läsa på hemma mellan kurstillfällena. 

När du bokat plats får du via e-post en webbkurs du kan göra samt utvalda sidor ur boken som är bra att ha läst innan kursstart.

Förarintyg ungdom

4 495 kr
  • Kurslängd: 4 dagar
  • Litteraturpaket: 665 kr (böcker, passare, transportör, linjal och sjökort)
  • Heldags båtutflykt/Båtpraktik: ingår i kurspriset
  • Grillning: Mat och dryck på grillningen under båttur ingår i priset
  • Förkunskaper: inga

Förhandskrav

Inga formella krav på förkunskaper finns till Förarintyget. 

Åldersgräns: 13 år.

Tider

9.30-16.00 varje dag under kurstillfället.

 

Kursmaterial

Detta material behövs till kursen: 

  • Litteratur: Kursboken ”Kurs & Bäring” (upplaga 16), övningsbok Öst/Väst, övningssjökort 931 eller 616.
  • Bestick: Passare, modern transportör och nautisk linjal.

 

Avgift för kursmaterial som tillkommer: Förarpaket 635 kr.

Allt kursmaterial delas ut på första kursdagen. När du bokat plats får du via e-post en webbkurs och några sidor ur boken som är bra att ha läst innan kursstart.

Instudering

Kursmaterial delas ut vid kursstart. Gå gärna in på denna länk och läs på innan kursstart. För Förarintyg, läs sidorna 20-22, 28-29, 33-34, 66-67, 70 samt försök lära dig väjningsreglerna på sidorna 68-69. Du får också länk till vår nyttiga webbkurs, välj det som passar dig bäst.

Båtpraktik

Vi är ute med vår kursbåt en heldag. 

Tag på er oömma kläder och ta med badkläder om vädret tillåter. Båtturen kommer att gå till en ö där kommer vi att bada och grilla och ha trevligt. 

På vägen till och från ön kommer vi att öva på att navigera och öva tilläggning och losskastning, känna på roder och propellerverkan samt göra en enkel man överbord-övning. Något praktiskt prov krävs inte för att få intyget, men detta intyg är ett förhandskrav om man senare väljer att ta Kustskepparintyget.

Förhör

En av NFB auktoriserad förhörsförrättare håller i förhöret. 

En avgift på 625 kr tillkommer och betalas via Swish vid skrivningstillfället direkt till förhörsförrättaren. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 65 kr till förhörsförrättaren för den. 

Ta även med legitimation.

Priser

Kursavgift: 3 995 kr. 

En avgift på 665 kr för kursmaterial tillkommer. 

Totalpris för kurs och material är 4 660 kr, samt 625 kr för examination som betalas till förhörsförrättaren vid uppskrivningstillfället. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 65 kr till förhörsförrättaren för den. Ta med legitimation. 

Kaffe, te, dryck, frukt samt grillad lunch på praktikdagen ingår i kursavgiften.