Fritidskurser

Vi erbjuder kurser inom navigation för dig som vill ta dig säkert fram på sjön eller längs med Sveriges kust. Vi fokuserar på säkerhet och praktiskt genomförande!

Förarintyg – teoretiskt och praktiskt lärande

Från 1700 kr

Förarintyget låter dig ta rodret ombord! Kursen ger dig grundläggande kunskap i navigation, sjövett och säkerhet. Sjöklars intensivkurs består av två dagar.Som tillval kan du boka spännande båtpraktik.

Lär dig grunderna för båtlivet under två fantastiska dagar. Båtpraktik med förtöjnings- och navigationsövningar går lätt att köpa till. I effektivt och högt tempo går vi igenom navigation, väjningsregler och säkerhet på sjön. Under båtpraktiken får du möjlighet att pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer och mycket av det du lärt dig kommer att falla på plats. Ett Förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Kursen avslutas med en skrivning för NFB:s Förarintyg. Förhoppningsvis går du från skrivningstillfället med stolta steg och ditt nya intyg i handen. Sjöklar har som första skola i Sverige blivit ackrediterad för att utfärda ICC. Vi erbjuder alla som har gått en förarintygskurs samt båtpraktik hos oss att köpa till en ICC. ICC är ett internationellt ”Förarintyg” som kan vara användbart om du vill hyra båt utomlands. Läs mer om ICC här.

(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)

forarintyg

Kustskepparintyg – Utveckla dina kunskaper

Från 1995 kr

Kustskepparen är kursen för dig som vill bli en riktigt kompetent fritidsskeppare och få rätt att framföra fritidskepp. Sjösportskolan har som första skola i Sverige blivit ackrediterad för att utfärda ICC. Vi erbjuder alla som har gått en Förarintygskurs eller Kustkepparintyg samt båtpraktik hos oss att köpa till en ICC. ICC är ett internationellt ”Förarintyg” som kan vara användbart om du vill hyra båt utomlands. Läs mer om ICC här.

För dig som vill köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter är Kustskepparen ett krav. Hos Sjöklar kan du ta Kustskepparintyget snabbt och effektivt. Du får lära dig att navigera utomskärs och/eller i mörker, med hänsyn till missvisning och deviation. Vi lär oss också att navigera efter fyrar, att göra man-överbord-manöver i mörker, använda GPS, plotter och radar samt att utföra positions- och deviationsbestämning. Eftersom man lär sig bäst genom att göra, ingår båtpraktik med mörkerkörning. Kursen avslutas med uppskrivning för NFB:s Kustskepparintyg. Dagpraktik och Förarintyg är ett förhandskrav.​

(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)

kustskepparexamen

Kustskeppare direkt

2995kr

Förarintyg och Kustskepparintyg i ett svep. Effektiv kombikurs till bra pris. Bli en bättre skeppare ombord. Kursen ”Kustskeppare Direkt” genomförs på totalt fyra fullspäckade helgdagar. På de två första helgdagarna går vi igenom Förarintyget, därefter ges du möjlighet att skriva Förarprovet. De nästföljande två helgdagarna viks åt Kustskepparintyget. I kursen ingår två praktikpass, ett roligt dagspass för Föraren och ett spännande kvälls/nattpass för Kustskepparintyget.

Under kursen kommer du bl.a få lära dig att navigera med hjälp av sjökort både inom och utomskärs och med hänsyn till missvisning, deviation.  Navigera efter fyrar, att göra man-överbord-manöver, använda GPS, plotter och radar samt att utföra positions- och deviationsbestämning och mycket mer. Kursen avslutas med Kustskepparskrivningen.

Sjösportskolan har som första skola i Sverige blivit ackrediterad för att utfärda ICC. Vi erbjuder alla som har gått en Förarintygskurs eller Kustkepparintyg samt båtpraktik hos oss att köpa till en ICC. ICC är ett internationellt ”Förarintyg” som kan vara användbart om du vill hyra båt utomlands. Läs mer om ICC här

Kustskepparintyget är ett krav för dig som vill köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter. Många båthyrare i Sverige och utomlands kräver Kustkepparintyg.

Kustskepparintyget är inte bara ett bevis på att du är en mycket god fritidsseglare eller båtförare, utan också ett krav för dig med större fritidsbåt.

 

kustskeppare

VHF/SRC – Kommunikation till sjöss

1150 kr

VHF-radio är en bra försäkring till havs och ett kul redskap i vardagen. Detta är en kurs för dig som gärna seglar ut på farvatten utanför mobiltäckningen. För att få använda din VHF-radio krävs att du har det internationella SRC/VHF-certifikatet. Det tar du snabbt och lätt på Sjöklars endagskurs. Boken du får hem när du anmält dig måste du själv läsa och studera hemma för att klara förhöret som följer direkt på kursen.

VHF-certifikatet är ofta ett krav om du hyr båt i Medelhavet.

Kursen innehåller praktiska övningar med nöd-, il- och varningsanrop samt bokstavering. Vi går igenom trafikteknik, GMDSS/DSC och hur sjöräddning är organiserad i Sverige och utomlands. Alla får testa att göra riktiga anrop. Kursen följer NFB:s kursplan och avslutas med uppskrivning för certifikatet

(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)

vhf

Sjömärket

Från 1095 kr

Sjömärket är perfekt om du ska ut med familj eller kompisar på båt, och känner att du vill ha koll på läget. Kanske är du ibland ute på sjön med någon som verkar kunna allt? Kunskap gör dig mer delaktig och resan blir roligare!
Sjömärket är en teoretisk kurs där vi går igenom de mest väsentliga grunderna i båtlivet och hjälper dig att känna dig bekväm ombord. Vi berättar om navigering, tittar på sjökort och GPS tillsammans samt går igenom lite om säkerhet ombord – allt på ett lustfyllt och lättbegripligt sätt. Du lär dig ett par bra knopar, hur man lägger till och kastar en tamp med mera. Du blir en ”bra gast” att ha med ombord. Du kommer garanterat vilja åka ut igen och blir nog inbjuden till fler utfärder.
Kursen har gott om praktiska inslag med olika båttillbehör men vi kör inte ut med båt.

Vill du öva dig på båtkörning, lära dig lägga till praktiskt och hantera båt tryggt, så rekommenderar vi kursen ”Manövrera lägga till”.

(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)

home_marina_services4

Tjejkurs

Det finns många olika sätt att lära sig nya saker på, och vi vill att du ska få chans att lära dig på ditt eget sätt. Tycker du att det känns enklare att lära dig om det enbart är kvinnor i gruppen, då har du kommit rätt.

På dessa tjejkurser har vi oftast en kvinnlig instruktör med lång erfarenhet av livet på sjön. Deltagargruppen består bara av kvinnor. I övrigt är kursen upplagd på precis samma sätt som en mixad intensivkurs med samma antal dagar, priser och kursmaterial.

(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)

home_marina_services4

Förarintyg Ungdom

Från 2950 kr

Förarintyget ger grundläggande kunskaper i navigation, sjövett och säkerhet. Sjösportskolan arrangerar en särskild kurs för ungdomar i åldern 13-17 år. Kursen består av tre heldagar ( där en dags båtpraktik ingår) samt en halvdag då vi repeterar och skriver för Förarintyg.

Lär dig grunderna för båtlivet under fyra fantastiska dagar. I ett effektivt och högt tempo går vi igenom navigation, väjningsregler och säkerhet på sjön. En av dagarna går vi ut en heldag med vår kursbåt Nawica till en ö (oftast Vinga) för att grilla korv, bada och ha trevligt. Dessutom övar vi då också praktisk på våra nyvunna navigationskunskaper och gör diverse övningar t.ex manöverbord, tilläggning och kompasstyrning. När man prövar sina kunskaper i verkliga situationer, så kommer mycket av det man lärt sig att falla på plats. Sista dagen på kursen har vi repetition och övningsskrivning och dagen avslutas med en skrivning för NFB:s Förarintyg. Förhoppningsvis går du från skrivningstillfället med stolta steg och ditt nya intyg i handen.

(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)

home_marina_services4

Manövrera och lägga till

2145 kr

Få bättre sjöförtroende! Manövrera och Lägga till är den praktiska delen av Sjösportskolans Grundskola. Tillsammans med en erfaren instruktör får du i en liten grupp träna knepiga manövrar och göra tilläggningar med en liten skolbåt. Du får lära dig hur du gör en lugn tilläggning långsides bryggan med hjälp av bland annat propellerverkan.

Om du vill lära dig mer om sjökort, sjösäkerhet knopar etc. så rekommenderar vi den teoretiska kursen Sjömärket.

(Bokningen öppnas i nytt fönster, Sjösportskolan)

home_marina_services4

Radar – Dina ögon i nedsatt sikt och mörker

Från 995:-

Visste du att om du har en radar ombord så måste du ha den påslagen?

Denna kurs ger dig kunskap om hur en radar fungerar samt hur man använder den på bästa sätt i olika miljöer. Vi går igenom radarns funktioner teoretiskt och praktiskt. Kursen avslutas med teoretisk prov av auktoriserad förhörsförrättare. Resultatet på ditt prov lämnas direkt av förrättaren. Kursmaterial samt förhörsavgift tillkommer. Kursmaterial köpes på B&C Marine i Västerås

home_marina_services4
sjoport