Kustskepparintyg - Skepparexamen

Kustskepparen är kursen för dig som vill bli en riktigt kompetent fritidsskeppare och få rätt att framföra fritidskepp.

För dig som vill köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter är Kustskepparen ett krav. Hos Sjösportskolan kan du ta Kustskepparintyget snabbt och effektivt. Kustskepparen är en fortsättningskurs, för att få gå Kustskepparintyget krävs att du har klarat Förarintyget. 

Du får lära dig att navigera utomskärs och/eller i mörker, med hänsyn till missvisning och deviation. Vi lär oss också att navigera efter fyrar, att göra man-överbord-manöver i mörker, använda GPS, plotter och radar samt att utföra positions- och deviationsbestämning. 

Eftersom man lär sig bäst genom att göra, rekommenderar vi tillvalet Båtpraktik med mörkerkörning. 

Kursen avslutas med uppskrivning för NFB:s Kustskepparintyg. Dager eller mörkerpraktik samt Förarintyg är ett krav för att få skriva provet.

Sjöevent bedriver utbildning inom sjöliv under Sjösportskolans flagg. Sjösportskolan har som första skola i Sverige blivit ackrediterad för att utfärda ICC. Vi erbjuder alla som har gått Kustskepparintyg samt Båtpraktik och VHF/SRC hos oss att köpa till en ICC. ICC är ett internationellt certifikat, som kan vara användbart om du vill hyra båt utomlands. Läs mer om ICC

Kustskepparintyg / Skepparexamen

2 795 kr
  • Kurslängd: 2 dagar
  • Förkunskaper: Förarintyg. Båtpraktik (dager eller mörker) för att få skriva provet
  • Kursmaterial: 885 kr (böcker, bestick och sjökort)
  • Examination: 625 kr betalas till förhörsförrättaren
  • Tillval Mörkerpraktik: 995 kr vid köp samtidigt som kursen köps

Kursinnehåll

Kursen följer NFB:s krav och rekommendationer.

Kustskepparintyget är inte bara ett bevis på att du är en mycket god fritidsseglare eller båtförare, utan också ett krav för dig med större fritidsbåt.

Vi går igenom sjökort, fyrar och utmärkning, sjövägsregler (både för segel- och motorbåtar), ljud-, ljussignaler och lanternor, nödsignaler, modern teknik och navigationsinstrument samt säkerhet och sjukvård.

Obs! Detta är en intensivkurs och som deltagare bör du ha tid att kunna läsa hemma mellan kurstillfällena.

Detta är en intensivkurs, så det är viktigt att du kan närvara vid alla kurstillfällen och att du kan läsa hemma mellan kurshelgerna för att du ska få ut så mycket som möjligt.

Tänk på att det är långa dagar och att tempot är högt.

Vill du veta mer om våra båtar och instruktörer hittar du länkar längst ned på sidan.

Förhandskrav

Du ska ha ett Förarintyg. Dag- eller mörkerpraktik i ”Blå boken” krävs för att få skriva provet.

Båtvana underlättar så klart eftersom detta är en intensivkurs.

Du ska vara minst 15 år fyllda.

Tider

Kursen ges på tre sätt; antingen lördag-söndag på en helg, två lördagar i rad, eller två söndagar i rad. Välj vad som passar dig.

Tiderna för kursen är 9.00-18.00 bägge dagarna.

Någon av kvällarna hålls, för dem som köpt det tillvalet, en 3-timmars mörkerpraktik utöver timmarna i kursrummet.

Skrivningen för Kustskepparintyget sker onsdagen efter sista kursdagen kl 18.00 samt i Stocksund dag 2, kl 15.30.

OBS mörkerpraktiken på sommarhalvåret han behöva flyttas till ett senare tillfälle pga att det är ljust för länge. Instruktören meddelar på plats.

Kursmaterial

Litteratur: Kursboken ”Kurs & Bäring” (upplaga 16), övningsbok, övningssjökort 93 och 931/616 samt Kort 1 i praktisk kasse. 

Bestick: Passare, transportör och nautisk linjal. Allt kursmaterial delas ut på första kursdagen. 

När du har bokat plats får du via e-post utvalda sidor ur boken som är bra att ha läst innan kursstart. 

Det går naturligtvis bra att hämta materialet på Talattagatan 22 i Göteborg om du skulle vilja ha det innan.

Självstudier

Kursmaterial delas ut vid kursstart. Gå gärna in på denna länk och läs på innan kursstart. För Kustskepparen, läs sidorna 70-73, 130-131 och 134-140. För repetition av Förarintyg läs sidorna 20-22, 28-29, 33-34, 66-67, 70 samt väjningsreglerna på sidorna 68-69.

Tillval Mörkerpraktik

Till kursen kan köpas till en 3-timmars mörkerpraktik ombord på en skolbåt. Praktiken sker första och/eller andra kurskvällen. 

Vid stora grupper delas ibland praktiken in under två dagar. Ta med oömma och väderanpassade kläder redan till första kursdagen. 

OBS under sommarhalvåret kan mörkerpraktiken behöva flyttas till ett senare tillfälle pga att det inte blir mörkt och under perioden ca 1 december – 1 april kan det hända att praktiken måste senareläggas på grund av is. I regel går turerna hela året i Göteborg, medan det i Stockholm alltid måste ske efter 1 april.

Examination

En av NFB:s auktoriserade förhörsförrättare håller i förhöret. 

Sker onsdagen efter sista kursdagen kl 18.00 samt i Stocksund dag 2, kl 15:30 

En avgift på 625 kronor tillkommer och betalas via Swish vid förhörstillfället direkt till förhörsförrättaren. Obs! Glöm inte legitimation.

Priser

Kurspris: 2 495 kr

Tillkommer:

  • Kursmaterial: 845 kr om du ej har det sedan tidigare. Har du Förarpaket (upplaga 16) behöver du bara köpa Kort 1 och Övningssjökort 93 för 180 kr. (Klicka då ur Förarpaket litteratur och Förarpaket bestick i materialvalet på bokningssidan).
  • Tillval Mörkerpraktik: 995 kr vid köp samtidigt som kursen köps.
  • Uppskrivning (till NFB): 625 kr. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 65 kr till förhörsförrättaren för den.

 

Kaffe, te, frukt ingår.

ICC

Kustskepparintyget tillsammans med Båtpraktik och VHF/SRC ger dig rätten till ICC <24m Power and Sail Coastal. Läs mer om ICC 

SRC är ett krav för att få ansöka om ICC. Var god och skicka in en kopia på ditt VHF/SRC intyg tillsammans med resten av ansökningsdokumenten. Tack!