VHF / SRC

VHF-radio är en bra trygghet till havs och ett kul redskap i vardagen. Detta är en kurs för dig som gärna seglar ut på farvatten utanför mobiltäckningen.

För att få använda din VHF-radio krävs att du har det internationella SRC/VHF-certifikatet. Och det är ofta ett krav om för att få hyra båt i Medelhavet. Det tar du enkelt på en dag.

Kursen innehåller praktiska övningar med nöd-, il- och varningsanrop och bokstavering. Vi går igenom trafikteknik, GMDSS/DSC och hur sjöräddning är organiserad i Sverige och utomlands. Alla får testa att göra riktiga anrop. Kursen följer NFB:s kursplan och avslutas med prov för certifikatet.

VHF / SRC

1 195 kr
  • Kurslängd: 1 dag
  • Litteraturpaket: Kursbok tillkommer med 195 kr
  • Båtpraktik: Ingen båtpraktik sker under kursen
  • Examination: 625 kr betalas till förhörsförrättaren + ev. 65 kr för intygsboken
  • Förkunskaper: Inga

Förkunskapskrav

Inga krav finns på förkunskaper, men studievana underlättar för att klara denna intensivkurs. Det är nödvändigt att läsa på innan kursstart, samt följa de läsinstruktioner som ges i samband med bokning för att klara förhöret.

Tider

Heldag klockan 9:00–18:00. De sista två timmarna av dagen ägnas åt förhör.

Kurslitteratur

Om du beställt kursboken, så skickas den ut till dig i god tid innan kursstart. Vi använder oss av boken ”VHF till sjöss” (2021).

Förhör

En av NFB:s auktoriserade förhörsförrättare håller förhör direkt anslutning till kursen. Du behöver ha läst på innan kursstart för att ha en chans att klara skrivningen. En förhörsavgift på 625 kronor betalas via Swish direkt till förhörsförrättaren. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 65 kr till förhörsförrättaren för den. Ta med legitimation.

Övrig information

SRC är sedan år 2000 benämningen för VHF-certifikatet. VHF betyder “Very High Frequency”. 

Certifikatet är internationellt erkänt. 

SRC står för “Short Range Certificate”. 

År 2000 uppdaterades VHF-certifikatet till SRC då GMDSS samt DSC tillkom. 

Om du har ett VHF-certifikat från 1999 eller tidigare, och innehar en VHF-sändare med DSC behöver du alltså skriva upp på nytt för att få rätt behörighet. 

SRC är ett krav för att få ansöka om ICC.

Pris

Kurspris: 1 195 kr 

Vi använder kursboken ”VHF till sjöss”. Boken tillkommer till kurspriset (195 kr) och skickas hem till dig när du har bokat plats. 

Frukt, kaffe/te ingår i kurspriset. 

Examination: 625 kr betalas till förhörsförrättaren + ev. 65 kr för intygsbok. Ta med legitimation.